torsdag 1 december 2016

Skammen

En 500 sidor lång bok om ett litet samhälle där allt kretsar kring ishockey - lockar det dig till läsning? Nähe, inte det? Det trodde inte jag heller men så ville jag ju iallafall veta vad det är i Fredrik Backmans bok Björnstad som får alla läsare att bli så euforiska. Och tvi fick jag: boken är m y c k e t bra.Visst handlar den om ishockey - om en småstad där allas liv, vare sig de vill det eller inte, kretsar kring ishockey och där ett gäng sjuttonåriga killar drillats till att bli vinnare; odödliga sådana som axlar stadens stolthet och framtid. Men mellan matcher och träningar lever de alla också ett liv och det är där de verkliga guldkornen ligger:  livsviktiga teman att tala om. Som föräldraskap. Småstadsmentalitet där skam och tystnad går hand i hand. Om att alltid vara rädd för vad grannen skall tycka. Utanförskap och rykten. Svek och vänskap. Och framför allt: om hur det är att leva rätt och hur det ändå kan gå fel - hur livet allt som oftast känns som en tärningsspel där någon högt eller lågt sitter och kastar din tärning på måfå. "Jaha - lilla vän - hur ska det gå för dig idag då", liksom?!  

Om du har läst Backmans tidigare böcker, t.ex. En man som heter Ove, kanske du förväntar dig underbyggd humor - men den tanken kan du direkt lämna med Björnstad. Björnstad är en bok som lockar fram tårar, starka känslor och berör en långt in i själen. Om vartannat blev jag arg, frustrerad, matt och insiktsfull.

Som på beställning bloggade Linn Jung om skam och våldtäkt. I Björnstad händer just det - en flicka blir våldtagen och stadens invånare väljer - surprise surprise - att tro på pojkens historia om vad som hände. Och nog är det ju så skrämmande autentiskt: att man direkt då en våldtäkt eller sexuella trakasserier sker börjar skambelägga flickan. Varför har du så utmanade kläder på dig? Varför dricker du dig full, då vet du ju vad som kan hända? Varför flirtar du med killar som är så mycket äldre än du själv är? Varför går du med på att hånglas när du vet vad det kan leda till? VARFÖR FINNS DU NÄR DU JU VET ATT DET FINNS POJKAR SOM KAN GÖRA DITT LIV TILL ETT HELVETE?  

Oj vad jag hatar den normen. Att tänka till och fråga pojken vad som fick honom att göra fel är det ingen jävel som tänker på. Att flytta över skammen på den som utför den brottsliga handlingen istället för på offret borde ju vara en självklarhet år 2016. Meeen nej, vi har så mycket att jobba på ännu! Backman gör med sin bok Björnstad en himla bra insats i den här debatten dock, och det tycker jag han skall ha en enorm eloge för!

Och jag säger som Linn Jung: "Folk måste prata med sina pojkar"! Fattar ni? Vi som har söner måste se till att de växer upp med hjärta och hjärna så att de i sin tur har de redskap man behöver för att bli en medmänniska. En person som bryr sig. Som har civilkurage. Som vågar göra rätt.

Kolla dokumentären. Trailern säger redan en hel del:


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar