tisdag 27 juni 2017

För dig mellan tio och fjorton år

Nu är det sommarlov och förhoppningsvis har du lugna och sköna dagar. Visst kommer du ihåg att jag utmanade dig att läsa några böcker i sommar? Och är du min elev vet du ju att det första jag kommer att fråga dig i höst när skolan börjar är vilken/vilka böcker du läste under sommaren. Här kommer således det första av många ungdomsbokstips jag tänker ösa över dig de kommande veckorna - hoppas du hittar nåt som faller dig i smaken.

Kom också ihåg att trycka på etiketten "ungdomsroman" till höger om du sitter vid en dator - läser du via mobilen måste du säkert välja webbversionen för att komma åt den. Där hittar du för tillfället 66 ungdomsromaner; bara att välja och vraka alltså!

Kyrkogårdsboken är en lite annorlunda bok från vad du kanske har läst förr. Den är skriven som en saga: och hey - bli inte avskräckt för det. Den handlar om mördaren Jack som har ett uppdrag att mörda en hel familj. Men det yngsta barnet, Ingenman Owens, lyckas undkomma och han blir adopterad av ett par som också lyckas rädda honom från mördaren. Det speciella är att paret som blir Ingens mamma och pappa bor på en kyrkogård - och faktiskt är döda sedan länge tillbaka. 

Låter det konstigt? Jadå, det är det. Men om du ändå kan ge boken en chans kommer du att märka att den är ett väldigt bra exempel på att du kanske inte skall låsa dig i vår verklighet och blint stirra på din vardag som det enda rätta. Alla kapitel i Kyrkogårdsboken kan läsas som enskilda spännande äventyr och jag lovar att du kommer att få dig många bra funderare på hur livet är eller inte är. Du kommer också att få tänka på hur det är att växa upp under andra förhållanden och kanske inte kunna falla tillbaka på stämpeln "normal". 

Det är så mycket bättre än vad man från början tror och det är inte alls konstigt att Neil Gaiman - författaren alltså - har en stor skara beundrare. Kyrkogårdsboken gavs ut redan år 2009 på svenska men är ännu idag en storsäljare och bara för tre år sedan trycktes den i ny upplaga.

Och vill du bara ligga i hängmattan och lyssna istället för att läsa så hittar du faktiskt boken som ljudbok gratis att lyssna på via Sveriges radio. Seså - bara att börja lyssna då!


    Inga kommentarer:

Skicka en kommentar