lördag 17 oktober 2015

Skön bok, skönt lovEtt författarnamn som syntes på flera ställen på bokmässan i Göteborg var förstås Jojo Moyes. Tidigare har jag läst Livet efter dig och på mässan köpte jag Etthundra mil. 

Boken handlar om Jess som lever ett tröttsamt småortsliv där hon har såväl ett städjobb som ett jobb på den lokala puben för att ensam kunna försörja dottern Tanzie och hennes mans tonåriga kille från ett tidigare förhållande. Mannen har hon inte sett på två år sedan han stack och flyttade hem till sin mamma. Jess är en obotlig optimist och hon klagar inte. Dottern Tanzie är ett mattegeni och har fått ett stort stipendium för att kunna börja på en privatskola, men för att familjen ska klara av att betala resten av skolavgiften bestämmer de sig för att åka till Skottland för att delta i en matematikolympiad, en resa på nästan etthundra mil. Tonåringen Nick är lite udda och drömmer mest om att komma bort från småstaden för att slippa sina plågoandar som misshandlat honom både verbalt och psykiskt i flera år. De kommer inte långt förrän deras gamla bil går sönder, men just då råkar den välbärgade affärsmannen Ed köra förbi. Eds liv är ett enda kaos, p.g.a. ett stort misstag står han åtalad för brott mot insiderlagen och han kommer troligen att fråntas alla sina tillgångar. Av någon anledning bestämmer han sig för att göra en god gärning och erbjuder sig att skjutsa den brokiga familjen och deras stora stinkande hund hela vägen, han ska nämligen hälsa på sina föräldrar.


Det här var den perfekta höstlovsromanen för mig, den är verkligen mysig och feelgood från första sidan till sista. Jag blev bara så glad av att läsa den! Alla fyra karaktärer är helt enkelt underbara och alla fyra kommer också till tals i boken. Relationerna i familjen (och senare i bilen) är kärleksfulla men inte helt okomplicerade. Några överraskningar bjuder boken förstås också på, och Moyes språk är lättläst men ändå underhållande. Visst blir det lite schablonartat ibland, men det som jag tycker att ändå skiljer Moyes böcker från andra liknande romaner är att hon verkligen lyckas belysa viktigt problematik på ett trovärdigt sätt. I den här boken är det samhällsklyftorna, de välbärgade och de som vänder på varje slant för att få pengarna att räcka till som ställs i rampljuset.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar