onsdag 12 oktober 2016

Serieroman om obekväma beslut

Ni känner säkert Johan Unenge, en av männen bakom serien Eva & Adam, Sveriges första läsamabassadör och en otroligt inspirerande föreläsare. År 2009 gav han ut serieromanen Mitt extra liv, en ungdomsroman som är minst lika aktuell nu som då.

Klimatet har hårdnat i småstaden Hellevik. Intoleransen och rasismen sprider sig som en löpeld, det klottras rasistiska texter på väggar, hakkors dyker upp och flygblad med främlingsfientliga budskap ligger och skräpar, t.o.m. i skolan. Här bor Mattias, den vanliga tonårskillen som gillar att spela krigsspel med kompisen Ubbe, går i skola och är kär i söta Alva. Mattias pappa är polis och blir förstås indragen i infångandet av en grupp flyktingar som rymt från ortens flyktingförläggning. Mamman arbetar på biblioteket som hotas av nedläggning. I Hellevik finns många arbetslösa men glädje i vardagen fås av att det går så bra för korgbollslaget, främst tack vare den nya spelaren Yousseff. En dag då enbart Mattias är hemma knackar det på dörren och Mattias måste snabbt fatta ett beslut...

Jag har inte läst många serieromaner, men jag tror definitivt att den här skulle gå hem hos mina elever. I textpassagerna lär man känna Mattias tankar och följa med hur han bildar sig en egen uppfattning om den pågående hetsjakten och det accelererande våldet i staden och hur han börjar tvivla på att Alva är rätt för honom. Seriesekvenserna ger berättelsen rörelse och det är spännande att se hur mycket händelse, känsla och dramatik Unenge lyckas fånga på ett enda serieuppslag. Överlag lyckas Unenge få med en hel del problematik i den här boken, Mattias konfronteras med många frågeställningar som uppstår i det lilla i samhället med det hårda klimatet, samtidigt som boken behandlar tonårsvardagen på ett uppriktigt och fint sätt, rakt på sak utan konstigheter. Unenge har en sällsynt god förmåga att sätta ord och bild på vad som rör sig i en ung människas huvud.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar