söndag 8 november 2015

Hjälp mig hitta bra och lättlästa ungdomsromaner!

Än en gång har jag köpt en ungdomsroman i tron att jag hittat en fartfylld äventyrsbok som också en tonåring med lite mindre läsvana snabbt sugs in i och gillar att läsa och troligen haft fel. Philip Pullmans Skuggan från norr är en bra bok, det måste jag konstatera, men inte den bok som jag föreställt mig. Även denna bok passar bäst för unga (och vuxna) med lite mer läsvana. Boken hör egentligen till en av mina favoritgenrer, nämligen historisk kriminalroman/thriller och den utspelar sig i London i slutet av 1800-talet. Boken är utformad på ett sätt som är mycket typiskt för sin genre och man kan nog kalla den för en klassisk kriminalroman. Att huvudpersonen är en intelligent, ung kvinna som kämpat sig fram och hittat sin plats i en mansdominerad värld gör inte boken sämre. Bakgrunden till intrigen är dock ganska komplex, det finns många berättelser att hålla reda på och jag måste flera gånger bläddra tillbaka och kolla upp olika personer. Stundvis tyckte jag också att boken var en aning tråkig, men det berodde kanske på att boken var så annorlunda än jag förväntat mig.

Så, har ni några bra tips på spännande äventyrsböcker som liksom den här passar såväl killar som tjejer men som snabbt drar in läsaren i en spännande och lättfattlig historia, tipsa mig!3 kommentarer:

  1. Martin Jern är ju nog en författare som levererar lättlästa och spännande böcker. Men det vet du redan. Bra fråga, jag vill också ha tips på flera!

    SvaraRadera
  2. Oj. Konstigt svårt att hitta nåt som passar! Jag tänkte genast på Barry Lygas böcker om Jasper Dent - men de är inte översatta! :/ Jag har inte läst den (ännu) men Ransom Riggs Miss Peregrines hem för besynnerliga barn, kanske? Jag tänker att de där konstiga och obehagliga fotografierna kunde funka bra för att dra in läsaren.

    SvaraRadera
  3. Jo, Miss Peregrines hem för besynnerliga barn är bra och jag har också haft elever som läst den och gillat den. Jag har precis köpt fortsättningen och jag hoppas att den är lika bra.

    SvaraRadera