onsdag 23 mars 2016

10 år senare

Jag ska erkänna: jag har en riktig lässvacka! Gissa vad jag läser? Jo, Snabba Cash av Jens Lapidus. Sådär 10 år efter alla andra. Visst bloggar vi gärna om annat än nyutkommen litteratur men just nu känns det inte som om jag behöver presentera boken närmare. Titeln sammanfattar ju handlingen ganska bra. Lägg till elementen tre män som vill uppåt, kokain och Stockholms undervärld fattar ni ganska snabbt vad det rör sig om.

Jag tror främst att jag läser boken vid fel tidpunkt. I ett annat sammanhang hade jag nog gillat det snabba tempot, de korta avhuggna meningarna och sättet hur jag nu anar att de tre huvudpersonernas liv kommer att sammanstråla på, samband som man inte kunde ana att skulle växa fram då man först började läsa boken. Kanske är det vårtrötthet, kanske är det att boken med sina inslag av sex och våld inte går så bra ihop med sådant som brukar röra sig i mina tankar under stilla veckan. Jag hade nog varit mer på humör att läsa något som krävt eftertanke just nu.

Fast det kan nog hända att jag ser Stockholm på ett annat sätt nästa gång jag besöker staden. Jag känner mig alltid både blind och naiv i dessa sammanhang då jag aldrig själv lyckas få syn på den typen av undervärld som beskrivs i sådana här böcker.1 kommentar:

  1. Den här boken står faktiskt i min bokhylla också, oläst, 10 år efter att alla andra läst den. Och jag tror faktiskt att den får stå kvar där en stund till; det finns så mycket annat jag hellre läser de få stunderna när jag har möjlighet att läsa.

    SvaraRadera