söndag 6 mars 2016

En ungdomsklassiker

Egentligen borde det väl vara Daniela som skriver det här inlägget. Imorgon när kriget kom av John Marsden var en av Danielas favoritböcker när hon gick i högstadiet (visst Daniela?) och det är en bok och en bokserie jag hört om så många gånger att jag bara inväntat ett bra tillfälle att läsa den. När vi tillbringade sportlovet på Borstö och väntade på att Nordep skulle komma tog vi ett avstamp i väntstugan i byn där det också finns en hel del böcker man får låna. Då föll mina ögon på Imorgon när kriget kom och jag lånade den därifrån. 

Imorgon när kriget kom är en snabbläst  - vid det här laget - ungdomsklassiker som utspelar sig i Australien och som gavs ut redan år 1996 på svenska. Huvudpersonen är Ellie, som tillsammans med Fi, Lee, Homer, Corrie, Robyn och Kevin ger sig ut för att campa under några dagar. När de återvänder hem upptäcker de att staden de bor i är övergiven och tom. Elen fungerar inte och telefonerna är tysta. En del husdjur är döda. Författaren bygger upp ett sanslöst intressant och spännande äventyr där de sju ungdomarna snart får veta att Australien blivit invaderat och de är tvungna att bo ute i ödemarken, återvända till staden med jämna mellanrum för att skaffa proviant och så småningom bilda en gerillagrupp som kämpar mot invasionsstyrkan.

För mig blev läsandet av denna bok en glad överraskning. Det att boken börjar kännas så gammal gör att jag har funderat på om den faktiskt kan vara en bok att tipsa om för eleverna idag - och jo, den fungerar! Samhället har visserligen förändrats sen 1996 men det finns ingenting i boken som på något sätt känns gammalmodigt eller som i våra ungdomars ögon kan te sig oförståeligt. Eventuellt avsaknaden av mobiltelefoner då - men fokus ligger inte det utan på andra saker. 

Imorgon när kriget kom är den första boken av sju. Jag vill definitivt läsa fler och få veta hur det kommer att gå för ungdomarna. Är det värt att fortsätta läsa dem Daniela? Kommer du ihåg vad det var som du tyckte så mycket om i böckerna när du läste dem? Om jag har förstått saken rätt kommer en TV-serie som bygger på böckerna att ha premiär i Australien i april det här året. Kanske serien får ett uppsving i och med den nu då?  

1 kommentar:

  1. a, det är värt att fortsätta läsa dem! Min favoritbok minns jag att är bok nr 3 även om jag inte exakt minns varför. Alltså de sju första håller samma standard, sen kunde ju Marsden inte sluta skriva utan det kom tre till sen ännu och de är inte lika bra. Men historien får ett slut efter bok 7 så dit kan man bra läsa. Jag minns att jag gillade spänningen och relationen mellan karaktärerna som blir mer komplicerad vartefter och hur trovärdigt krigets psykiska effekter på personerna beskrivs. Och det att man som läsare faktiskt inte vet hur det ska gå för personerna i böckerna, och det blir mer brutalt vartefter, det slutar inte alltid bra och vissa får offra allt för gruppen. Jag blir helt lyrisk nu, men jag är glad att du gillade böckerna för jag älskade dem och blir alltid lika glad då jag lyckas övertala en elev att läsa dem. Som tur lyckades jag övertala två elever att låna bok nr 1 i bibban i fredags. Den första boken är filmatiserad med ganska okända australienska skådespelare för ett antal år sen och den är lite modernare än boken, de har t.ex. mobiltelefoner.

    SvaraRadera