torsdag 9 juli 2015

Det är bra ju!

Daniela, du vet Röd som blod av Salla Simukka- boken vi beställde med verklig skepsis? Vi visste ju ingenting om författaren (hur har vi by the way kunnat missa henne? Jag skäms lite!) och funderade två gånger om en finsk ungdomsbok alls kan ge våra elever nåt. Huj, fy för mina fördomar!

För boken är jättebra! Jag fångades direkt och bara måste höja boken till skyarna. Språket (även översättningen alltså) är så finskt att det är härligt - rakt på sak och korta kraftiga meningar. Det finns dessutom lite inslag av finlandssvenskhet som gör mig glad. Boken är en deckare och handlar om Lumikki Andersson som ofrivilligt hamnar in i en härva med stulna narkotikapengar och tillsammans med tre andra ungdomar försöker balansera den egna skolvardagen med en undre värld av kriminalitet, droger och brott. Och författaren lyckas riktigt bra med att göra handlingen trovärdig! Liberalt och fördomsfritt är tänket också - och Lumikki känns som en himla bra typ.Och som sagt, det är häftigt med den finska miljön - Tammerfors - som omväxling i läsandet. Så jätteroligt med en positiv överraskning!

Jag var för övrigt in till skolan och tog Rör mig inte från ditt skåp. Nu kan jag inte lämna den ifrån mig. Vad läser du just nu?

 

4 kommentarer:

 1. Jag vet, jag läste ju den på ett dygn :) Jag håller på med Kodnamn Verity, jag hann ju inte alls läsa på resan :)

  SvaraRadera
 2. Jag har funderat på den här men nu blev jag övertygad! Kul att läsa något nytt på finska. Och åh - vad tyckte Daniela om Kodnamn Verity? Det är en av mina absoluta favoritböcker.

  SvaraRadera
 3. Kodnamn Verity är en bok helt i min smak. Jag gillar historiska romaner av alla slag och det dagboksliknande berättargreppet funkade så bra i boken. De starka huvudpersonerna, deras vänskap, alla rörande scener och de olika trådarna som vävdes in i varandra var så trovärdiga. Jag tror att det var om den här boken som Lotta skrev att det var svårt att inte bläddra till slutet och kolla hur det gick, så var det åtminstone för mig när jag läste den - och vilken tur att jag inte gjorde det!

  SvaraRadera
 4. Jag bläddrade fram Lottas recension nu också - och ja, visst är den superspännande! Verkligen svårt att inte kolla. Jag är också förtjust i historiska romaner och Wein gör allt så levande och spännande, trots det något ovanliga (för en sådan här "äventyrsroman") berättargreppet.

  SvaraRadera