söndag 26 juli 2015

Varför är skönhet så viktigt?

Ibland får jag lust att läsa någon klassiker. Det finns några riktigt stora som man emellanåt läser om och råkar på, men som av någon anledning inte jag själv har hunnit läsa. Man blir ju lite nyfiken förstås! Dorian Grays porträtt av Oscar Wilde från år 1890 är en av dem.Oscar Wilde själv var en irländsk författare och dramatiker. Han ansågs vara något av ett geni och hans verk kryllar av tänkvärda citat och finurligheter och inte sällan lyckades han leverera kvicktänkta elakheter i form av satir och ironi om allt mellan himmel och jord. Dorian Grays porträtt är inget undantag.

Boken handlar om skönhet och konst, inbakat i en berättelse om Dorian Gray som säljer sin själ för evig ungdom. Konstnären Basil Hallward porträtterar den vackra Dorian, som själv blir förblindad av sin egen skönhet och således önskar att porträttet skall bära skulden för all orätt han gör i livet. Själv förblir han vacker och opåverkad av all omoral medan porträttet förändras mot det fulare för varje elak och ond handling Dorian gör sig skyldig till.

Boken är rätt svår. Den tar tid att läsa eftersom den har så många tankeväckande reflektioner men samtidigt är den väldigt intressant, inte minst i syftet att utröna det tidstypiska i den. Och som det alltid visar sig i just den diskussionen är det inte mycket vi lärt oss eller mycket människan ändrat sig på över hundra år: lika förblindade är vi fortfarande av skönhet och lika ofta kan man idag fråga sig varför vi är beredda att betala ett så högt pris för vår fåfänga.

Varför är det så viktigt för oss att se vackra ut? Varför spelar utseende en så stor roll i våra liv? Man skulle ju tycka att det finns hur mycket som helst som är viktigare än att se snygg ut, visst? Som att vara frisk. Som att må bra. Som att vara snäll. Som att leva miljövänligt. Som att alltid försöka sitt bästa. Som att motionera. Som att hjälpa till. Som att ha tak över huvudet. Som att ha mat på bordet. Som att få leva. Sist på listan kunde ju utseendet eventuellt få plats; och ändå säljer vi konstant våra själar till fåfängan och klampar rakt ner i skönhetsträsket. Obegripligt.

Li Andersson uttryckte sig förträffligt när hon vid en politisk debatt fick frågan om hennes skönhet hjälper henne i arbetet. Hon sade något i stil med: "Ja, se bara på Paavo Lipponen. Att se vacker ut är absolut det viktigaste".

Snacka om att sätta debattledaren på plats! Snacka om att på ett utomordentligt sätt ge en fingervisning i intelligens.

    

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar