måndag 3 augusti 2015

En bok om en boktok för andra boktokar

Läsarna i Broken Wheel rekommenderar köpte jag som feelgood sommarläsning åt mig själv och författaren heter Katarina Bivald. Boken handlar om drygt 20-åriga Sara, från Sverige, som åker till Broken Wheel i Iowa på semester för att komma bort från sitt trista liv och istället läsa och umgås med den betydligt äldre Amy, som hon brevväxlat med med aldrig träffat. Sara har tagit sig igenom livet tack vare sina böcker. I bokens början tycker hon att böcker överträffar människor flera gånger om och hon vet inte vad hon skulle göra utan böckerna. Denna ståndpunkt får hon naturligtvis en chans att omvärdera under bokens gång då hon I Broken Wheel ställs inför personer och relationer hon aldrig trott att hon skulle få uppleva.

Boken börjar med fart; då Sara kommer fram till Broken Wheel har Amy nämligen dött och Sara befinner sig helt ensam i en obetydlig småstad i ett land hon aldrig varit i förut. Sedan blir hela historien lite lam, de följande hundra sidorna ägnas mest åt att beskriva orten, människorna som bor där och relationerna mellan dem. Allt detta varvas dock med många referenser till kända romaner och författare av olika slag. Vissa av dem är riktigt underhållande. Den belästa läsaren njuter säkert av dem. I boken läses allt från Jane Austen till Dan Brown och allt mellan På spaning efter den tid som flytt till Bridget Jones. 

Så småningom blir boken dock en riktigt bladvändare. Ska det bli Sara och Tom och hur mycket kaos blir det innan de fattar att det är mening att det ska vara de två? Hur ska det gå för byns alkoholist, den ogifta och oklanderliga kyrkvärdinnan utan eget liv, den utmattade småbarnsmamman, det unga homsoexuella paret os.v.? Ja ni hör att här är hela persongalleriet inkluderat. Läsaren förstår dock att författaren lekt med alla stereoptyper som brukar finnas i böcker om småortsliv och det blir inte alls så stereotypiskt som det låter för karaktärerna är välbeskrivna och det samma gäller miljön. Dessutom är boken skriven med humor och värme och visst lämnar den en skön känsla efter sig. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar