torsdag 10 september 2015

En blandning av fantasy och skräck

Då Lotta och jag köpte ungdomsromaner i våras att läsa och presentera för våra elever var bästsäljaren Cirkeln av Mats Strandberg och Sara Bergmark Elfgren en av böckerna vi klickade hem. Cirkeln visade sig vara ett utmärkt val. Skolan vi arbetar i, Sarlinska skolan i Pargas, har högläsning och muntlig framställning som läsårstema i år och alla åttor i vår skola har nu den här boken som högläsningsbok. Hur projektet lyckas vet jag ju inte, men det har börjat bra!

Cirkeln passar utmärkt att högläsa eftersom den börjar med en väldigt dramatisk händelse; en ung kille begår självmord under mystiska omständigheter. Plötsligt, en natt, befinner sig sex tjejer från samma skola i en nedlagd folkpark, de har ingen aning om hur de har tagit sig dit eller vad de gör där. Det är som om deras kroppar styrts dit av någon eller något annat. De har inget gemensamt, de känner varandra endast ytligt och vissa av dem kan knappt tåla varandra men de får veta att de har speciella förmågor och de har ett uppdrag. Om de inte lär sig samarbeta kommer de helt enkelt inte att överleva.

Cirkeln är första delen i den så kallade Engelsforstrilogin, uppkallad efter den svenska småstaden där allt utspelar sig. En småstad som lika bra skulle kunna vara Pargas, på den punkten borde igenkänningsfaktorn för eleverna vara hög. I boken finns också mycket annat som kan fungera som utgångspunkt för intressanta och givande diskussioner med eleverna; mobbning och utanförskap, alkohol och droger, familjekriser och -konstellationer av olika slag, relationer mellan unga människor och att hitta sin egen väg är bara några exempel. Men vi har absolut inte valt boken för att föra några moraliserande diskussioner med eleverna utan för att vi vill bjuda dem på en läsupplevelse att njuta av! Fast de bästa läsupplevelserna är väl just de som väcker lite tankar också.

Boken kommer snart som film, här är en länk till en trailer.

2 kommentarer:

  1. Tänk att det aldrig slog mig att det är skräck. Men det är det ju såklart! Det biten gick mig helt förbi...:)

    SvaraRadera
  2. Du är kanske inte lika lättskrämd :) Jag fick Keplers Stalker i födelsedagspresent för snart ett år sen och igår började jag på den. Jag gillar verkligen Keplers böcker men jag drar mig lite för att läsa dem eftersom jag går omkring och är mörkrädd mitt på dagen medan jag har dem på gång :)

    SvaraRadera