måndag 7 december 2015

Ingenting är nånsin svartvitt

Året är 1829 och pigan Agnes Magnùsdòttir medverkar i ett dubbelmord på gården Illugastaðir på norra Island. Hon döms till döden. Agnes beskrivs som en brutal, kall och hänsynslös mörderska och blir inhyst hos en familj i väntan på avrättning. 

Familjen ombeds undvika kontakt med Agnes och de är alla rädda för henne. Hur skall familjen kunna sova utan att vara rädda för att Agnes mördar även dem? Behöver de låsa in henne för att se till att hon inte rymmer? Visst är det någonting konstigt över henne, något häxaktigt?

När jag första gången läste om boken En mörderska bland oss av Hannah KentFridas blogg visste jag att det här är en måste-läsa-bok. Och jag hade inte fel. Boken var en riktigt riktigt bra en - som definitivt hör till kategorin de bästa böckerna detta år!Boken är en historisk roman med verklighetsbakgrund. Agnes Magnùsdòttir var den sista som avrättades på Island, dömd för sin medverkan i morden på Natan Ketilsson och Pètur Jònsson natten mellan den 13 och 14 mars 1828. Hannah Kent har gjort en omfattande forskning; gått igenom kyrkböcker, församlingsarkiv, folkbokföring, lokala historieuppteckningar, brev, dokument och publikationer för att komma åt kärnan i berättelsen. I berättelsen om Agnes har hon sedan bakat in fakta med fiktion baserad på vad som kan tänkas ha hänt. Och det blir himla bra!

För vartefter man vänder blad nystas Agnes liv upp; den ena händelsen efter den andra. Det som börjar som något självklart blir allt annat än det. Frågor och tvivel väcks och snart blir man som läsare medveten om att saker och ting sällan är enkla. Familjen börja tvivla, öden blir ifrågasatta och allt eftersom de tillsammans kämpar mot vädrets makter, sliter för att få bröd på bordet flätas deras liv ihop och de når någon sorts samförstånd. Och det är då man når insikten om att ojämnt falla ödets lotter

Det som dessutom gör boken så bra är de karga isländska miljöerna, som passar så bra in i själva råheten i historien. Det blir en psykologisk spänning som heter duga!

Läs läs läs!               

1 kommentar:

  1. Jaa! Helt klart på topplistan för 2015 för mig också.

    SvaraRadera