torsdag 3 december 2015

Killar och läsning

Hur skall man få unga killar att läsa? Är det omanligt att läsa? Är det pappornas fel att pojkar inte läser? Vad beror det på att pojkar inte läser?

I mitt jobb råkar jag ofta på dessa frågeställningar. Många studier visar att pojkar ligger långt efter sina jämnåriga flickkompisar i läsförmåga och man varslar för att var femte pojke i Sverige går ut skolan utan att förstå en dagstidningstext. Men med handen på hjärtat upplever jag ändå inte att läget är såhär dystert. Tack och lov. Visst är mina erfarenheter också sådana att pojkar oftare än flickor hör till den gruppen av elever som inte vill läsa, men många pojkar läser gärna och mycket. Den största skillnaden är väl den att pojkar betydligt oftare än flickor ligger allra sämst till - det är sällan flickor som totalvägrar läsa, har de grövsta läs- och skrivsvårigheterna eller hör till dem som helt och hållet saknar intresse för berättelser. Men även om läget inte är helt katastrofalt, i mitt tycke, är detta ett problem att ta på allvar. För om utvecklingen får fortsätta kommer detta att bli ett allvarligt samhällsproblem i framtiden. 

Ja, och vad gör man för dessa lässvaga pojkar (eller flickor, för den delen)? Först och främst så ger man aldrig upp. Man fortsätter läsa högt för att förse dem med livsberättelser. Man ser till att det finns bra litteratur till hands och pratar böcker. Man försöker hitta böcker som handlar om det specialintresse hen har. Och man behöver inte läsa en 1000-sidor lång bok; det går bra med tidskrifter och tunnare böcker. Man utmanar pappan i huset för att få en manlig läsande förebild och man snackar in sig hos fotbollstränaren att läsa högt ur en bok i bussen påväg till matchen.

Och varför gör man allt detta? Jo, för det blir strax en jämlikhetsfråga. Om inte pojkar uppfostras till empati, förståelse för annorlundahet, förmåga att fantisera, bli bekräftade och utmanade i tankar och känslor kommer de att bli utan möjlighet till vidareutbildning och senare utan chans på arbetsmarknaden. Läsning gör oss till attraktivare samhällsmedlemmar.


Och här kommer ett verkligt bra julklappstips åt en kille i högstadieåldern. John Flanagan är ju författaren bakom äventyrsserien om Spejarens lärling - som blivit en enorm succé runtom i världen. Broderband är en liknande äventyrsserie som också lämpar sig utmärkt för pojkar. Den första boken De utstötta handlar om Hal Mikkelson som bor i Hallasholm i Skandia. Han har hela sitt liv hånats för att han inte är helskandier eftersom han har en mamma som var slav i Auralien. Drömmen för alla pojkar i Skandia är att bli krigare men det finns bara ett sätt att bli det - och det är att höra till det vinnande broderbandet. Varje år delas tonårspojkarna in i olika lag, såkallade broderband - och Hal blir ledare i sitt. 

Boken är svårare än serien om Spejarens lärling. Det finns en massa seglartermer, till och med så många att boken inleds med en ordlista. Men det är okej och mestadels handlar boken ändå om allt möjligt annat: vänskap, utanförskap, självkänsla och drömmar. En bra kombination av spänning och action. 
    

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar