söndag 24 januari 2016

Du tränar - men vad?

Mina lästa böcker börjar samlas på hög nu igen så kanske det är dags för ett blogginlägg.

För ett tag sedan råkade jag läsa en text om hur vi människor idag är så himla fokuserade på att träna och forma kroppen. Det är dieter, hetsträning, nya träningsformer, nyårslöften, fettprocentmätningar och andra ytterligheter. Och ingen höjer på ögonbrynen - det är vardag. Men väldigt få av oss människor tänker på att också minnet, känslorna, kunskapen, värderingarna, intellektet - ja hjärnans verksamhet alltså - också ständigt borde tränas. Hur många av er lägger in minst tre träningspass i veckan där ni läser böcker som ger er nya perspektiv, lär er något nytt, får er att växa som människor och ger er möjligheten att utvecklas som personer? 

Tänk vad fräscht det skulle vara att kunna be folk som kommer med undermåliga argument i en diskussion att gå hem och träna läsmuskeln lite. Eller: för att få smartare personal på jobbet kanske veckan avslutas med en timmes lästräning istället för fredagsöl?

Just saying...Så, när du nu blivit övertygad om att ditt träningsår 2016 behöver komma igång kan du till exempel börja med boken Kanske är det allt du behöver veta av E. Lockhart. Jag fick låna den boken av min kompis Tinni och jag hade ingen aning om vad det var för bok. Och då är ju utgångsläget det allra bästa! Ofta fastnar vi i lite liknande typer av böcker och vågar kanske inte heller välja sådana som känns lite annorlunda. Ni vet: vi kör samma pass på gymmet, springer samma sträcka i skogen, går de samma promenadstråken - mest av gammal vana och lättja. Men det behövs olika typer av träning för att man skall utvecklas: så också med läsningen!

Kanske är det allt du behöver veta är en bok som är utsedd till bästa ungdomsbok 2014 av Goodreads Choice Awards. Den handlar om den rika släkten Sinclaire som utåt sett hör till den perfekta gräddan av personer med pengar, tjänstefolk, anseende och heder. Hela släkten träffas varje sommar på morfars privatägda ö. Alla somrar förutom de två senaste - för under den femtonde sommaren hände det något fruktansvärt för Cadence, ett av barnbarnen till den rika morfadern. Någon slags olycka har lämnat spår efter sig hos Cadence i form av svåra migränanfall och minnesluckor. Läkarna råder henne att ta det lugnt. Men hon vill tillbaka och när hon fyller 18 år skall hon återvända till ön för att förhoppningsvis där fylla de luckor hon har i minnet och få svar på alla frågor. Hon ser framemot att få träffa kusinerna Mirren och Johnny och Gat - han som är Cadences stora kärlek och som hör till familjen, men ändå inte.

Det finns en twist och jag tänker inte avslöja den. Men den är rätt häftig och den gör att man verkligen får stanna till då man läst boken till slut och tänka tillbaka. Vad var det som hände? Vem trixade med mina tankar? Hur sjutton kunde jag missa det där?

Där har ni att bita på. Och kom nu ihåg att också lägga ut er läsmuskelträning på Facebook: Lotta Dammert har läst 30 minuter med Reading Tracker. För det som inte står på Facebook har aldrig hänt.   

  


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar