lördag 13 augusti 2016

En sång från havetOm du som jag tycker om historiska romaner och om den typen av historiska romaner där nutid och dåtid blandas och skickligt vävs ihop till en häpnadsväckande helhet där allt så småningom hänger ihop kan jag rekommendera att prova läsa något av Katherine Webb. Jag har precis läst En sång från havet och författaren var en helt ny bekantskap för mig och jag gillade mycket. Enligt mig är det oftast ett plus om historiska romaner är ordentligt långa så att man ges gott om tid att riktigt gräva sig ner i tiden och platsen och bara njuta av att vara någon annanstans och En sång från havet är just en sådan berättelse som går framåt i en lite sävligare takt, dessutom är den passligt melankolisk.

Boken handlar om Zach, en medelålders man vars liv gått i en stadig utförsbacke de senaste åren. Han har misslyckats som konstnär och öppnat ett galleri som också det går dåligt. Han är nyligen frånskild och exfrun har tagit dottern med sig till andra sidan Atlanten. Zach försöker skriva en bok om den berömde författaren Charles Aubrey och beger sig därför till en liten by på den engelska kusten där författaren tillbringade några somrar på 1930-talet. Zach hoppas hitta något nytt om författaren, något som kan kasta nytt ljus över de mystiska porträtten av Dennis och för att få veta mer om vad som hände Aubreys familjemedlemmar efter att han själv stupat i andra världskriget. Förstås hittar Zach något som konstvärlden aldrig kunde ana och kanske hittar han också kärleken. Och tro mig, den här boken tar vändningar som man som läsare aldrig kunde ana. Karaktärerna ges utrymme att bli tillräckligt komplexa för att man inte bara ska lida med dem och känna med dem, de flesta här får faktiskt skylla sig själva och sin egen handlingsförlamning och naivitet. 

Zach hittar också Dimity Hatcher, en gammal kvinna som levt hela sitt liv i byn. På 30-talet var hon i tonåren och en de många kvinnor som kvinnotjusaren Charels Aubrey målade av ett flertal gånger. Dimity delar med sig av fler minnen åt läsaren än vad hon egentligen berättar åt Zach och det som målas upp är kärlekens värsta avigsidor, en destruktiv kärlek och besatthet som leder till grymma handlingar och här nystas hela den mörka historien upp, den innehåller dessutom inslag av en stor kunskap om örter och gammal trolldom som Dimity lärt sig av sin mor och fattigdomen, Dimitys grymma barndom och den karga miljön ger berättelsen en kuslig grund.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar