lördag 27 juni 2015

Bra sommarläsning

Lotta nämnde i ett tidigare inlägg bokcirkeln vi har på jobbet och min bok denna månad var Projekt Rosie av Graeme Simsion. Boken har fått väldigt fina recensioner och inte utan orsak. Den är rolig, smart och svår att lägga ifrån sig. En riktigt feelgoodbok som är lätt att komma in i och perfekt att ta itu med efter en lässvacka eller så här på sommaren.

Boken handlar om professor Don Tillman, en man i medelåldern som vill hitta någon att dela livet med. Don lever ett (minst sagt) välstrukturerat liv och ser bra ut, men problemet är att han inte riktigt är som alla andra; han har svårt att tolka andra människor i olika sociala situationer, han tycker själv att han har svårt att känna empati (vilket läsaren nog inte håller med om) och han vet inte hur man handskas med känslor. Don drar igång Projekt Fru som går ut på att han med hjälp av ett frågeformulär skall hitta någon han kan dela sitt liv med, någon som fyller alla hans krav eller kanske någon som klarar av Dons egenheter? Don får dock erfara att kärleken inte är så rationell då Rosie dyker upp i hans liv och han finner att han har mycket svårt att hålla sig borta från henne, trots att hon inte alls fyller de kriterier som han hade ställt upp. 

Detta leder till en hel del situationer. Ibland blir det pinsamt. Ni vet sådär riktigt Solsidan-pinsamt att man både vill och inte vill se. Två gånger bara måste jag lägga boken åt sidan för att radera allt för pinsamma scener ur mitt huvud innan jag läser vidare. Ofta är det roligt och underhållande. Läsarens sympatier är med Don, man skrattar med honom och inte år honom (men det finns det förstås andra som gör). Ibland får situationerna en att verkligen tänka efter. Varför ses vissa egenskaper automatiskt som nackdelar i vårt samhälle, då de kan vändas till mycket goda egenskaper i sitt rätta sammanhang? Vad är egentligen normalt beteende och varför är vissa sätt att agera mer lämpliga än andra? Vissa människor är kanske bara bättre på att låtsas vara normala än andra? För visst låtsas vi alla ibland?! År 2014 kom det en fortsättning med titeln The Rosie Effect, men den har inte översatts till svenska än. Ännu en bok att lägga till på min redan allt för långa att-läsa-lista.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar