fredag 26 juni 2015

The Maze Runner 2/3

Är du en person som gillar kluriga gåtor inbakade i äventyr, spänning och action? Då gillar du säkert också James Dashners trilogi The Maze Runner; I dödens labyrint, I vansinnets öken och I dödens stad. Det går att lägga ganska många etiketter på den bokserien: ungdomsroman, äventyr, spänningsroman, science fiction, dystopi, drama och till och med thriller -  värsta sortens Hollywood-hopkok. Och det känns nog att böckerna är skrivna för att bli film (del ett är redan det, del två kommer ut i september); ett ganska vanligt fenomen i jakten på följande bästsäljande kulturplåga.

Lite kritisk är jag nog efter att ha läst de två första delarna i serien. Språket är inte det bästa, man dödar lite hit och dit och knappt någon reagerar, igen saknas både barn och vuxna i samhällsbilden och det retar mig att författaren tänker filmatiskt när han bygger upp sin bok; det blir för tydligt att det egentligen är en filmatisering han är ute efter. Men det finns också väldigt mycket bra i boken och speciellt mycket gillar jag Thomas, huvudpersonen, som är en sympatisk ung kille med hjärtat på rätt plats. Jag gillar att ungdomslitteraturen ger oss unga förebilder i huvudpersoner som vågar gå emot strömmen, vara sig själv trots att hen kanske är annorlunda och som dessutom har en så stark självkänsla att hen vågar göra rätt även om ingen annan gör det. Och onekligen är det frågan om spännande böcker: vem kan motstå utmaningen i att försöka klura ut svaret på gåtan?

För den första boken I dödens labyrint handlar om Thomas som vaknar upp i en hiss utan att ha någon aning om vem han är, var han är och varför. Det visar sig att han kommit till en plats som kallas gläntan och alla killar (endast killar) som befinner sig där har varit med om samma sak. Runt gläntan finns höga murar som varje morgon rör på sig och bildar nya labyrintmönster som vissa utvalda killar varje dag utforskar för att finna svaret de alla söker: vad gör de där? De förses med mat och förnödenheter och skulle ha det ganska bra om inte det vore för de otäcka monsterskapelserna som lever i labyrinten. Och en dag kommer Teresa upp i hissen, den första tjejen. Det är början på apokalypsen - det blir bråttom att finna svaret. Action, action, action från första sidan till sista!
Den andra boken I vansinnets öken tar över där den första slutade; vid en imponerande cliffhanger! Då gäller det för Thomas och gänget att ta sig genom en förstörd värld, en öken i fruktansvärd hetta som pinas av eldstormar. Även här finns monstren och hindren och sakta men säkert får läsaren veta mera om WICKED - den organisation som visar sig stå bakom det experiment som ungdomarna är en del av. Sjukt? Kanske, det återstår att se i den sista delen. För även om jag kan vara kritisk har jag tydligen ändå trillat däri - hur skall det gå? Vad går egentligen experimentet ut på och vilken roll har Thomas och Teresa i det? Är WICKED bra eller dåligt? Och vilken spännande spelvärld kommer ungdomarna att vara en del av i den tredje och sista boken i serien? Återstår bara att svälja stoltheten och klicka hem boken I dödens stad. Jag återkommer med en avslutande kommentar då jag läst även den.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar